måndag 30 juni 2014

Quinoabiffar

Vegobiffar (och vanliga färsbiffar för den delen) innehåller ofta ströbröd, som binder vätska och gör att biffen håller ihop bättre och blir saftig. Det glutenfria ströbröd jag oftast springer på i butik är Finax. Och det innehåller skummjölkspulver. Senast jag tittade hade man lagt till ordet "laktosreducerat" framför. Men var innebär reducerat? Det är ju inte det samma som laktosfritt och för den som är känslig är det onödigt att utmana ödet. För den som inte tål mjölkprotein är det uteslutet hur som helst.
Dessutom brukar ströbröd ha ganska begränsad hållbarhet. Och det är inte en vara jag använder mängder av. Eftersom jag reagerar med mardrömmar och eksem om jag måste slänga mat försöker jag undvika att köpa hem varor som riskerar att bli gamla.
Jag har två alternativa lösningar på det här. Många använder Fiberhusk för att binda vätska i färs, men jag har inte vågat testa då jag är rädd att få geléig konsistens. Istället har jag ett paket glutenfritt knäcke hemma. Behöver jag lite ströbröd så tar jag ett par skivor och kör i mixer/matberedare/mortel. Taa daa: ströbröd! Alternativ två är rena havregryn. Också här åker mixern fram, då havren suger åt sig bättre om den är finfördelad.

De här biffarna kom till en särdeles fattig månad. Men de är supergoda! Nöden är uppfinningarnas moder. Det här är ett perfekt sätt att ta tillvara på överbliven quinoa.



Koka 1 dl quinoa enligt anvisningarna på förpackningen (det brukar innebära att koka upp 2 dl vatten, tillsätta quinoan och koka under lock i 20 min). Låt den svalna.
Mixa 1 dl ren havre med ett ägg till en ganska slät gröt. Fräs 1 liten gul lök och mixa ner den i havre- och äggsmeten (Va? Lök? Nej nej, det är ingen lök i maten!). Riv ca 50 g ost. Blanda alltihop och krydda med 1/2 tsk salt plus något annat du känner för. Peppar är såklart en rekommendation. Smeten är ganska fast och det går lätt att forma biffar av den. Jag gjorde 5 stycken, ca 1 cm tjocka. Vi ville ha dem stora eftersom vi skulle ha dem i hamburgerbröd.
Nåväl, stek biffarna på medelhög värme, ca 5 minuter per sida, tills de har fin färg.

måndag 23 juni 2014

Quinoa-pajdeg

Det här pajskalet är ett smidigt och supergott alternativt utan gluten. Och betydligt nyttigare än vanlig pajdeg som ju mest består av en massa smör och lite snabba kolhydrater. Med quinoa och ägg i pajskalet blir det istället massor av protein, mineraler, omättade fettsyror och lågt GI. Det passar till vilken pajfyllning som helst egentligen och blir knaprigt och smarrigt. Och ett perfekt sätt att ta tillvara på överbliven kokt quinoa.


Till en normalstor paj:

Koka 2 dl quinoa enligt anvisningarna på förpackningen (vilket brukar innebära att skölja quinoan, koka upp dubbelt så mycket vatten som frön och sedan tillsätta dem till det kokande vattnet och koka ca 15 minuter under lock). Låt quinoan svalna och rör sedan i två ägg och en nypa salt. Tryck ut "pajdegen" i en form smord med smör, margarin eller lite olja. Ingen förgräddning behövs, utan fyll skalet direkt med din favoritfyllning och grädda som vanligt (vilket brukar vara ungefär 30-40 min i 200 graders ugnsvärme för en paj med äggstanning).

Pajen på bilden var en kylskåpsrensning. Sätt ugnen på 200 grader. 1 stor eller 2 små sötpotatisar skalas och skivas i små bitar. Ringla över lite olja och flingsalt och sprid ut potatisen på en bakplåt och rosta den i 30 minuter. Hacka och stek en stor gul lök. Rör ihop 3 ägg med 1 dl laktosfri vispgrädde och 1 dl laktosfri mjölk. Blanda i ett par rejäla skedar pesto och salta försiktigt (pesto är ganska salt). Fördela potatis och lök i quinoapajskalet, häll över äggstanningen och toppa med ett par nävar riven ost. Grädda i 200 graders ugnsvärme i 30-40 minuter, tills fyllningen stannat och pajen har fin färg.

söndag 22 juni 2014

Kanelbulle-pancakes

För oss svenskar är frukost typ havregrynsgröt. Eller en skiva lingongrova med Kalles. I många andra länder tar man ut svängarna (och så småningom svångremmen) lite mer på morgonkvisten. Man njuter av saker som med våra mått mätt är mer efterrätt eller fika. Och på helgen, när vi har gott om tid, då gillar jag att lyxa till frukosten lite jag med. Idén till de här pannkakorna kommer såklart från USA. Smeten blir alldeles utmärkt bra även utan kanelsmöret, som vanliga amerikanska pannkakor. Men testa att göra pannkakorna som kanelbullar - det är inte besvärligt och väl värt det extra momentet, jag lovar.


Om du tål gluten går det bra att använda vilket recept på amerikanska pannkakor som helst, även om detta glutenfria är så gott att det inte finns någon anledning att använda vanligt mjöl. Listan över torrvaror ser lång ut, men när du väl laddat skafferiet med dessa ingredienser så räcker de till många pannkaksfester.

Ungefär 12 små amerikanska pannkakor, ca 7 cm i diameter.

1,5 dl rismjöl
1,5 dl majsmjöl
1 msk potatisfibrer (Pofiber)
1 msk strösocker
0,5 msk Fiberhusk
0,5 msk bakpulver
0,5 tsk salt
0,5 tsk vaniljpulver (kan uteslutas, eller ersätt strösockret med vaniljsocker)
3 dl laktosfri mjölk eller mjölkfritt alternativ
2 ägg
smör eller margarin att steka i

Kanelsmör

50 g laktosfritt smör eller mjölkfritt margarin
1 msk kanel
3 msk strösocker

Glasyr (klassisk wienerbrödsvariant)

2 dl florsocker
1,5 msk vatten

Börja med kanelsmöret. Smält smöret och rör i kanel och socker. Häll blandningen i en liten 1-liters plastpåse. Ställ åtsidan så att smöret stelnar lite och får en krämig konsistens. Det ska varken vara rinnande eller fast, utan något mitt emellan.
Blanda de torra ingredienserna till pannkakorna väl. Rör i mjölk och ägg och låt svälla 10 minuter. Värm en stekpanna med smör på medelvärme och klicka ut smeten, en knapp deciliter per pannkaka. Klipp av ett hörn på påsen med kanelsmör och spritsa ut blandningen i en spiral på varje pannkaka. Vänd pannkakorna och stek på båda sidor tills de har fin färg.


Rör ihop glasyren och ringla den över pannkakorna vid servering. Eller servera med lönnsirap som tillbehör.

söndag 15 juni 2014

Hemgjord Bounty

Saftiga kokosgodiset Bounty är bland det smarrigaste som finns. Men det är överdraget med mjölkchoklad och inget vidare om man är laktosintolerant. Utöver skummjölkspulver är laktos till och med nämnt i innehållsförteckningen! Förutom laktosen innehåller Bounty som det mesta annat också aromer och andra tillsatser. Vill man undvika något av detta går det utmärkt att göra egen. Detta gav mig också friheten att byta ut den söta mjölkchokladen mot en mörkare variant. Men det står såklart var och en fritt att välja precis den sort man föredrar. Varför inte testa vit choklad till exempel?



I en tjockbottnad kastrull blanda 1 dl laktosfri vispgrädde, 1 dl kokosmjölk, 1 dl sirap, 50 g laktosfritt smör, 1 msk strösocker och 200 g kokosflingor. Koka ihop under omrörning i ungefär 6-7 minuter. Häll ut blandningen i en form klädd med bakplåtspapper, ungefär 20 x 30 cm stor. Låt massan svalna till rumstemperatur och ställ sedan formen i frysen i minst 2 timmar. När massan stelnat riktigt går det lätt att skära den i rutor i önskad storlek. Smält 300 g choklad av valfri sort (mjölkfri/laktosfri mjölkchoklad för att likna originalet, eller mörk choklad för en vuxnare smak). Doppa kokosbitarna när de är kalla och lägg på ett fat eller en bricka med bakplåtspapper. Låt stelna ordentligt i kyl och förvara sedan i en burk i kylskåpet.