onsdag 29 januari 2014

Mjölkfri Nutella

Nutella - världens åttonde underverk och det ultimata beviset på att den godaste maten är brun. Dessvärre innehåller ju Nutella mjölk. Det är så sorgligt att man hör en jättesorglig melodi på en jättesorglig liten fiol när man tänker på det. Förutom mjölk så innehåller Nutella lecitin, som är en biprodukt vid utvinning av olja ur sojabönor. Vidare kan man fundera på hur mycket hasselnötter Nutella faktiskt innehåller. En relevant fråga tycker jag. Svar: 13 %. Japp. I mitt recept står nötterna för 60 % av vikten.

Det finns alternativ till Nutella i butikerna. T.ex. Renée Voltaire har ett hasselnötspålägg, som dessutom är ekologiskt. Tyvärr innehåller också det mjölkpulver. Och palmolja. Fucking palmolja! Information om varför man bör undvika det finns bl.a. på WWF:s hemsida. Voltaire framhåller förvisso att hennes palmolja är RSPO-certifierad, vilket innebär att den inte har bidragit till att skövlingen av regnskog fortskrider. RSPO-certiferade oljepalmer växer på mark som skövlats före 2005. Men svenska Naturskyddsföreningen är kritiska till RSPO-märkningen och menar att den inte är bra nog. Och oavsett om marken är skövlad för mer än 10 år sedan eller ej, så framställs oljan utan hänsyn till ursprungsbefolkningen.

Med det sagt: Här är mitt recept! Konsistensen är lite lösare än Nutella och beroende på hur vass matberedare du har, lite grynig. Eller crunchy, som jag väljer att kalla det. Men smaken, smaken är jävlar perfekt.


En sats ger 500 g. En normalstor burk Nutella i affären är på 400 g.

5 dl hasselnötter
2,5 dl florsocker
3/4 dl kakao
knappt 1/2 dl rapsolja

Sätt ugnen på 175 grader. Bred ut nötterna på en plåt och rosta dem i ugnen 5-10 minuter, så skalen lossnar och nötterna får lite färg. Häll dem i en kökshandduk och gnid med hjälp av handduken av skalen, som nu är torra och lossnar lätt. Det blir alltid lite skal kvar, men det spelar ingen roll.
Lägg nötterna i en matberedare med knivinsats och kör tills nötterna är helt finfördelade. Fortsätt till nötterna "oljar sig" och går ihop till en klump, eller massa. Nu börjar det lukta Nutella!



Tillsätt florsocker och kakao och kör några varv till så det blandas med nötterna. Ringla i oljan i en tunn stråle och kör ihop massan. Häll upp på burk och förvara i kylen. Servera som pålägg till rostat bröd, eller till pannkakor. Eller baka Nutella-tårtan!

onsdag 22 januari 2014

Glutenfria veganmuffins

Jag har ingen bild på dessa, men receptet har jag klämt på sen i somras, när jag bakade till ett bröllop. Och ALLA allergiker och veganer skulle äta samma tänkte jag. För att slippa förvirring. Muffinsen är verkligen jättegoda. De går såklart att smaksätta hur som helst, precis som vanliga muffins.

Inget vetemjöl, ingen laktos, inget mjölkprotein, inga ägg, inga nötter, ingen soja. Om man ska hitta en person som inte tål de här fantastiskt goda muffinsen så måste hen vara allergisk mot gott...

Som ersättning för ägg i det här receptet använder jag avkok på linfrö. Idén kommer från en norsk vegansida. De kallar det för "linfrövita" eftersom den geléartade massa som bildas när man kokar linfrön liknar äggvita. Den har givetvis inte samma egenskaper som riktig äggvita och går till exempel inte att vispa till maräng. Men som konsistensgivare och stabilisering i bakverk och bröd fungerar det utmärkt om man vill skippa animaliska, kemiskt framställda eller långväga importerade stabiliseringsmedel, typ ägg, karragenan, gelatin eller guarkärnmjöl. Ett sätt att baka lite mer naturligt helt enkelt. Och det fungerar, fantastiskt bra.

Till 8-10 stora muffins.

4 msk linfrö
3 dl vatten

100 g vegetabiliskt margarin, t.ex. Milda mjölkfritt
1,5 dl strösocker
2 dl rismjölk eller annat vegetabilisk mjölkdryck
4 dl (250 g) Finax gluten- och mjölkfri Mjölmix (orange topp på kartongen)
0,5 tsk vaniljsocker
4 tsk bakpulver
en nypa salt

Sätt ugnen på 200 grader. I en liten kastrull kokar du upp linfrö och vatten. Låt puttra 5 min, inte mer och inte mindre. Vattnet kommer nu att ha bildat en gelé. Sila bort fröna och rör med en sked i silen för att få med så mycket som möjligt av gelén. Om du bakar matbröd och kan tänka dig lite linfrö i det, så behöver du inte sila, utan kan använda geggan som den är.

Smält margarinet. Vispa det och sockret, gärna med elvisp. Tillsätt linfrövitan och blanda väl. Vispa ner rismjölken. Blanda mjölmixen med bakpulver, vaniljsocker och salt och blanda ner i smeten. Fördela den i 8-10 stora (amerikanska) muffinsformar. Grädda mitt i ugnen 10-15 minuter.

Mug cake!

En muffin bakad i micron. I en mugg. Till frukost. Just nu är det svårt att vara mer amerikansk. Internet vimlar av sådana här små godingar, i varierande nyttighetsgrad. Mitt mål var att snickra ihop en glutenfri, proteinrik, utan massa snabba kolhydrater i form av frukt. Mosad banan är nämligen en populär ingrediens i recepten jag hittat. Det här var verkligen ett första utkast. Men barnet gav sitt godkännande så jag tänkte att jag bjuder på experimentet, även om jag säkert kommer vidareutveckla receptet framöver.



Till en frukosthungrig person:

0,5 dl havregryn (ren eller vanlig om du tål gluten)
2 msk kokosmjöl
1 ägg
0,5 dl mjölk (laktos- eller mjölkfritt alternativ för den som önskar)
1 msk agavesirap eller flytande honung
en gnutta salt
smaksättning enligt önskemål, förslagsvis 0,5 dl hackade nötter eller torkad frukt, eller en blandning
kanel efter smak

Ta en vanlig kaffemugg. Häll alla ingredienser rakt ner i den bara och rör om för allt vad du är värd. Baka i micron på full effekt i 2 till 2,5 min, beroende på hur pass fräsch maskin du sitter på. Kakan kommer pösa upp ordentligt, så se upp så att det inte bubblar över kanterna. Låt svalna något och stjälp upp kakan, som bör lossna från kanterna utan problem. Kakan blir fast och ganska kompakt och går bra att ta i handen och trycka i sig i hissen påväg ut.



Jag hade i hasselnötter och russin, sammanlagt 0,5 dl, men det går både att utesluta eller ersätta. Muffinen blir riktigt mäktig, rik på både protein och fibrer tack vare kokosmjölet. Utan nötter och russin innehåller den 270 kcal. Med 0,5 dl blandade hasselnötter och russin blir det 450. Oavsett så innehåller den mer protein än 2 ägg. Agavesirap har högre sötningseffekt än socker och påverkar blodsockret mindre. Men till skillnad från mycket annat på marknaden är den helt naturlig, utvunnen ur en kaktus. Och oftast ekologisk. Me like.