onsdag 30 januari 2013

Hemtorkade äpplen

Torkade äpplen eller äppelchips finns ju färdiga att köpa, men allt som kan betecknas som hälsosamt går att sälja dyrt. Och det är enkelt att torka äpplen själv. Har man egna äpplen i trädgården är det här ett perfekt sätt att ta tillvara på dem. 

Har du ett par dagar på dig kan du torka äpplena i rumstemperatur. Häng bara upp ringarna på ett snöre istället för att lägga dem på en plåt. Snällt mot miljön och elräkningen. Dessvärre har jag inte tålamod till sånt. Mitt attention span sträcker sig inte över flera dagar. Det är väl den största anledningen till att jag inte bakar med surdeg.

Så jag torkar äpplen i ugnen. Skala och skiva äpplena i ca 2 mm tjocka skivor. För att frukten inte ska bli brun kan man doppa den i vatten och askorbinsyra. Askorbinsyra är ren c-vitamin, inget hokus pokus. Blanda en tsk i 2 dl vatten.


Om du inte äger en sån där äppelurkärnarpryl funkar det fint att bara skiva äpplet rakt av och trycka ut kärnhuset med en liten burk eller ett kakmått eller nåt. Har du en 5-åring till hands sätter du den på det här jobbet.


Sprid ut äppelringarna på plåtar och torka i ugnen på 75 grader. Ha ugnsluckan lite på glänt så att fukten kan dunsta. Tiden varierar beroende på hur tjocka skivorna är och om du vill ha äpplena knapriga eller mjuksega, men någon stans mellan 3 och 5 timmar tar det. Vänd skivorna några gånger så de torkar jämt och inte fastnar i pappret. Har du flera plåtar i ugnen samtidigt så byt plats på dem under torkningen.


Ät äpplena som snacks eller skär dem i mindre bitar att ha på gröten eller flingorna.


måndag 28 januari 2013

Gluten- och mjölkfria bananplättar

De här plättarna innehåller rekordfå ingredienser. Inget mjöl och inga mjölkprodukter. Du svänger ihop dem snabbare än blixten. Och de smakar fantastiskt. För bra för att vara sant? Det låter ju så. Men det är det inte.

Bananplättarna funkar till frukost, mellanmål eller efterrätt och kan varieras i det oändliga med olika tillbehör.



2 små portioner som passar till efterrätt när man är småsugen (dubbla receptet om vi snackar frulle eller ett stadigt mellanmål).

2 bananer
2 ägg
1/2 dl frysta blåbär (kan uteslutas)
1-2 msk socker (kan uteslutas)
lite olja eller margarin att steka i

Mosa bananerna i en skål. Vispa ner äggen. Tillsätt lite socker om du vill servera plättarna med bara lite färsk frukt eller bär, eller helt naturella. Blanda i frysta blåbär, hallon eller nåt liknande om du är på det humöret. Jag röstar på blåbär.
Värm lite margarin eller olja i en stekpanna. Häll i en liten klutt smet, ungefär en halv dl. Om du gör plättarna för stora går de sönder när du ska vända dem. Stek på medelvärme någon minut och vänd när plätten stelnat till lite och fått färg på undersidan.

Servera plättarna med frukt eller bär, en klick vaniljyougurt eller keso. Eller, om du du känner dig lika dekadent som jag, lönnsirap, chokladsås, glass... eller en kombination av alltihop.

Glutenfria müslibars

Jag har en liten tendens att snöa in på saker. Ett lyckat projekt ger ju liksom mersmak. Och så blir det en period när jag till exempel lagar olika soppor hela tiden, eller målar en miljon tavelramar i pastellfärger eller syr en massa haklappar. Och sen tröttnar jag. Och lämnar ett spår av halvfärdiga grejer omkring mig. Okej, inte halvfärdiga soppor. Det hade ju varit jätteäckligt om det låg halvfärdiga soppor och skräpade överallt i lägenheten.

Nu är det i alla fall Energy Bars som gäller. Så jag kokade ihop en annan variant idag, mindre söta och geggiga än de första och mer liknande det som kallas müslibars i affären. För att fira att de nya barsen kändes ännu nyttigare toppade jag dem med ett lager choklad. Här är ett första utkast.




Müslibars med tranbär, mandel och mörk choklad 12 st

5 dl ren havre
2 dl mandelspån eller skållad och grovhackad mandel
2 dl torkade tranbär
1 dl kokosflingor

1 dl sirap
1/2 dl muscovado- eller farinsocker
50 g smör

100 g mjölkfri mörk choklad

Rosta havregrynen lätt i en torr stekpanna. Var försiktig så de inte bränns. Häll dem i en bunke och tillsätt mandel, kokos och tranbär.
Koka upp smör, sirap och socker. Koka någon minut så att sockret smälter riktigt. Häll blandningen över de torra ingredienserna.

Blanda väl och tryck ut massan i en form, kanske 20 X 20 cm eller motsvarande. Pressa ner massan i formen ordentligt, lägg gärna ett bakplåtspapper över och tryck till med händerna, så massan blir riktigt kompakt. Annars blir kakorna porösa.

Ställ in formen i kylen och låt den kallna lite. Smält sedan chokladen och bred ut den över kakan. Låt svalna ordentligt i kylen. Skär kakan i 12 bars med en vass kniv. Förvara i en burk i kylen, eller individuellt inslagna i aluminiumfolie, eller plastfolie och sedan papper utanpå det.

Om man gör 12 bars av den här satsen innehåller varje bit 290 kalorier. Utesluter du chokladen landar vi på 240.

söndag 27 januari 2013

Morotspasta med räksås

Först måste jag säga att bilden nedan inte alls gör lördagskvällens middag rättvisa. Hade jag bara slevat på lite mindre sås hade man i alla fall sett morotspastan. Men efter att du smakat på såsen förstår du varför det ligger så mycket på tallriken att det ser ut som soppa. Den blev nämligen så god att jag slickade min tomma tallrik, nervöst sneglande åt pojkvännens håll. Fast allvarligt, vem försöker jag lura? Han har sett mig slicka tallrikar förut.
Här kommer i alla fall ett middagstips som är oförskämt gott i förhållande till tidsåtgång och arbetsinsats.



2-3 portioner

1 påse glutenfri tagliatelle (eller motsvarande mängd vanlig tagliatelle)
4 halvstora morötter

2 vitlöksklyftor
2 små burkar laktosfri lätt cremé fraiche
ungefär en halv ask fryst persilja (eller färsk bladpersilja om du orkar skölja och hacka...)
2 dl riven Parmesan eller Grana Padano
salt
svartpeppar
en burk skalade räkor i lag ca 150-200 g

Skala morötterna och skiva dem med potatisskalare så de blir till långa strimlor som påminner om orange tagliatelle. Koka pastan och tillsätt morötterna när någon minut återstår av koktiden. Morötterna ska mjukna något, men behålla lite tuggmotstånd.

Fräs pressade vitlöksklyftor i lite olja. Tillsätt cremé fraichen och osten, värm tills osten smält. Krydda med salt, peppar och persilja. Låt räkorna rinna av och blanda ner dem i såsen. Se till att såsen inte kokar efter att du tillsatt räkorna för då blir de som gummi.

Servera såsen till pastan.

lördag 26 januari 2013

Flinga som flinga?

Bara ett litet förtydligande. Det finns alltså två olika produkter som båda refereas till som boveteflingor. Först har vi frukostflingan boveteflingor. Ett glutenfritt alternativ till cornflakes (som egentligen också borde vara glutenfria, men vissa varumärken kan vara kontaminerade av vete) eller branflakes. För en bortskämd all-ätare utan intoleranser kan smaken påminna lite om kartong och det kan vara svårt att veta om det är innehållet eller förpackningen man har i munnen. Men dom fyller sin funktion.


Sen har vi hälsogrynet boveteflingor. Påminner om små havregryn till konsistensen, finns bland hälsokost, gryner och frön i affären och är utmärkta i bröd.


Så, jag ska försöka vara tydlig med vilken av dessa två produkter som avses i recepten.

Fredagslax

Lax är ett idiotsäkert middagsalternativ. I princip omöjligt att misslyckas med. Och definitivt mer imponerande att bjuda på än pizza från det lokala haket. Den här rätten är snabb och löjligt enkel att laga, supergod och till och med LCHF om du utesluter sockret på laxen.


För 2 personer, varav den ena äter rejäla karlakarl-portioner och den andra till synes små portioner men har en imponerande uthållighet och kan ta om typ sju gånger.

3 laxfiléer
2 msk dijonsenap
1 msk ljust muscovadosocker (fast det går lika bra med farin - man tager vad man haver)
typ 2 msk hackad dill (går finfint med fryst)

2 burkar cannellonibönor
1 msk olivolja + lite till stekpannan
1 msk balsam- eller vitvinsvinäger
rivet skal från 1 citron
ännu mer dill, kanske 2 msk här med
salt

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg laxfiléerna i en ugnsform med lite olja eller smör, salta på båda sidor. Blanda senap, socker och dill och bred detta på laxen.

Blanda olivolja, vinäger, citronskal, dill och en rejäl nypa salt. Värm lite olja i en teflonpanna. Skölj bönorna och låt dem rinna av, värm dem sedan lite i pannan, utan att de tar för mycket färg. ta pannan från värmen, häll i dressingen och mosa ihop bönorna med en potatismosmosare (du vet vad jag menar!).

Servera med till exempel ruccola och körsbärstomater.

fredag 25 januari 2013

Glutenfritt Coca-Colabröd

Visst låter det helt crazy? Coca-Cola i ett bröd! Galet! Galnare än Per jag-får-alltid-"spela"-psykopat Morberg. Och måste det inte bli jätteonyttigt? Det är ju MASSA socker i cola! 

Ehrm. Det här receptet innehåller 40 g socker. Lite mindre än en Lingongrova. Och den trodde du ju va nyttig, eller hur? För att inte tala om en vanlig Pågenlimpa eller liknande som innehåller imponerande 90 g socker.
Egentligen borde det vara olagligt att mäta alla typer av mjöl, mixer och andra pulver i volym. Volym är inte lämpligt som mått på mix. Mix "skakar ihop" ännu lättare än vetemjöl vilket gör volymen oexakt. När köpte du senast en tesked kokain till exempel? Nej just det. Men vem orkar hålla på och väga ingredienser varje gång man ska baka? Bättre då att utforma ett recept efter storleken på förpackningen. Ibland är jag så smart att jag blir lite rädd för mig själv.

Lisas Coca-Colabröd, 1 limpa

4 dl Coca-Cola1/2 dl matolja
25 g jäst
1 tsk salt
1 paket Semper grov mix à 500 g

Värm Colan till 37 grader i en kastrull på spisen. Smula jästen i en bunke och häll på Colan och oljan, rör tills jästen är i upplösningstillstånd (skratta här). Rör ner salt och hela paketet med mix. Smörj en brödform för formbröd och häll i degen. Täck med en handduk och låt jäsa ungefär en halvtimme.
Sätt ugnen på 200 grader. Grädda brödet i ungefär 40-45 minuter. Låt svalna inlindat i handduk för mjukare skorpa, eller utan för lite knaprigare.

torsdag 24 januari 2013

Gluten- och mjölkfritt Yogibröd

Man hör ju på namnet att det här är ett nyttigt bröd. En Yogi är en mästare i yoga, så ni förstår att det här är ett bröd för champions. Du kommer automatiskt kunna stå på huvudet och lägga fötterna bakom nacken när du ätit det, jag lovar. 

Det är naturligt gluten- och mjölkfritt, d.v.s. det innehåller inga egentliga substitut för vete eller mjölk utan är helt baserat på naturliga råvaror. Det har en god, lite nötig smak och håller dig garanterat mätt längre än your average svampiga rostbröd. Det är dessutom så gott som osötat då det bara innehåller en liten klutt honung för att boosta jästen.

Yogibröd 2 limpor

1/2 paket jäst (25 g)
2 tsk honung
6 dl ljummet vatten

600 g sötpotatis
7 dl hirsflingor
2 dl torkade aprikoser
4 dl solrosfrön
2 dl linfrön
1 1/2 dl sesamfrön
5 dl boveteflingor (ser ut som små havregryn, ta alltså INTE frukostflingor av bovete)
6 dl majsmjöl
3 tsk stötta fänkålsfrön
1 msk salt
3 msk matolja

Smula ner jästen i en bunke tillsammans med honung och ljummet vatten. Plasta in bunken och låt den stå en timme.
Koka under tiden sötpotatisen mjuk, låt den svalna och mosa den. Smörj 2 brödformar med matolja. Sätt ugnen på 100 grader. Hacka aprikoserna i mindre bitar och blanda ihop alla torra ingredienser.
Häll på oljan och vattnet, samt jästvattenblandningen, som nu bör bubbla och fräsa som om den vore kolsyrad. Blanda väl, gärna i maskin. Men det här blir en fett stor deg som min maskin inte kan hantera, så jag kör på plasthandskar och arbetar degen för hand. Har du inte plasthandskar går det självklart utan, men det här är en kladdig rackare, just sayin. 

Okej, nog om plasthandskar. Grädda brödet i 50 min. Ta ut det, pensla med matolja och strö över lite frön om du känner dig fancy. Höj ugnsvärmen till 175 grader och grädda i 40 min till. Låt svalna inlindat i en handduk.

Servera gärna med mammas hemkokta svartvinbärsmarmelad.




onsdag 23 januari 2013

Glutenfria Energy Bars

Ibland behöver man ett snabbt energitillskott. Något man kan slänga i sig i farten. Det kan till exempel vara så att man jobbar natt på sjukhuset och ALLTID drabbas av ett massivt blodsockerfall runt klockan 4 på morgonen. Och det kan vara så att man mellan sprutor som ska sprutas och tårar som ska torkas inte hinner sätta sig ner och äta. En energibar är då det perfekta valet, eftersom den kan intas samtidigt som man till exempel kissar eller räknar antalet tabletter i läkemedelsförrådet.

Och på minsta 7eleven finns ett stort utbud av energikakor, müslibars, proteinbars eller vad de nu vill kalla sig. Dyra som synden, ofta kryddade med diverse tillsatser och sällan glutenfria. En tydlig indikation på att det är dags att röra ihop egna:

Gluten- och laktosfria Energy Bars, 10 st.

1,5 dl jordnötssmör
1,5 dl mörk sirap
3 msk farinsocker

3 dl grovt krossade Boveteflingor (av frukostflingetyp, kan ersättas med branflakes eller liknande om du tål vete)
1 dl kokosflingor
1 dl solrosfrön
1 dl russin
1 dl grovhackade hasselnötter

Matolja eller dylikt till formen

Smörj en avlång brödform med matolja, kokosfett eller något annat trevligt. Värm försiktigt jordnötssmör, sirap och farinsocker i en kastrull. Blanda ihop övriga ingredienser och häll sirapsblandningen över medans den är varm. Rör ihop geggan och tryck ut den i bakformen. Tryck till ordentligt så kakan blir kompakt. Låt svalna i kylen tills massan stelnat. En halvtimme-timme kanske. Stjälp upp kakan på en skärbräda och skär i 10 bars. 

Slå in barsen i plastfolie och förvara dem i kylen. Om du inte har något bättre för dig kan du slå in dem i fint papper ovanpå folien. Du kanske till exempel har tappat bort fjärrkontrollen till TV:n (true story).




Varje bar innehåller ca 310 kalorier. Visst är det en del socker, men det man vill ha i det här läget (kl. 4 på morgonen) är ju både snabba och långsamma kolhydrater så man får en kick direkt OCH håller sig pigg och mätt några timmar. Barsen innehåller mycket fibrer som är långsamma kolhydrater och ger en jämn blodsockernivå, plus en del nyttigt fett från nötter och frön som man står sig mätt på länge.

tisdag 22 januari 2013

Glutenfritt Naanbröd

Det finns en massa olika sorters indiska bröd. Inte lika många som det finns indier, men ändå många. Naan är ett platt, vitt bröd som äts till maten i Indien. Man använder det gärna som ett substitut för kniv och gaffel om man saknar dessa, eller bara känner sig lite bananas. Och det gör man ju. Känner sig bananas alltså. 
Det här är min gluten- och laktosfria variant. Jag använder både jäst och bakpulver. 

Självklart kan brödet ätas i andra sammanhang än till indisk mat. Om du får det att pösa upp som det ska funkar det som pitabröd. Det är by far det godaste glutenfri brödet jag har ätit. 

Skulle det mot förmodan va något över dagen efter, skär det i bitar, pressa lite vitlök i en slurk olja och doppa bitarna i oljan. Lägg ut på en plåt, strö över flingsalt och rosta till brödet i ugnen en liten stund.


Glutenfritt Naan 6 kakor

7 dl glutenfri mix (ett paket Semper Fin Mix)
2 dl laktosfri mjölk
1 ägg
1 dl naturell laktosfri yougurt
2 msk matolja
1 tsk salt
2 tsk socker
1/2 tsk bakpulver
2 tsk torrjäst

Värm mjölken till 40 grader. Vispa upp ägget och blanda ihop alla ingredienser, men spara lite mix till utbakningen. Jag är inte så noga med att blanda det torra för sig och så där, fast det borde man. Men jag gillar att liva on the edge. Degen ska vara smidig men lite kladdig, fast inte för kladdig - tillsätt i så fall lite mer mix. 
Pensla degen med lite matolja och täck med en bakduk. 

Låt jäsa upp till 2-3 timmar, men en timme räcker om man har bråttom. Knåda sedan degen lite grann och dela den i 6 delar. Tryck med mjölade händer ut varje del till en platt kaka och lägg 2 till 3 stycken på en plåt med bakplåtspapper. 

Sätt ugnen på grill och högsta värmen. Låt de utbakade bröden jäsa under duk ca 20 min, pensla dem sedan med lite vatten och pudra över lite mix om du vill (det ser ju så tjusigt ut). Grädda en plåt i taget, ganska högt upp i ugnen. 
När bröden pöser upp och fått fin färg vänder man dem och gräddar undersidan också. Passa noga, det handlar om minuter!