söndag 7 april 2013

Salta, rostade solrosfrön



Dessa salta godingar passar som topping på både sallad och pasta, eller vad som helst som behöver piffas upp med lite knaprighet. De går också utmärkt att äta som snacks. Från början var det mamma som lärde mig att göra såhär med mandel. Vilket också är oerhört gott. Men så tänkte jag att samma förfarande måste kunna användas på andra frön och nötter. Et voilá!

2 dl solrosfrön
0,5 msk salt
0,5 dl vatten

Rosta fröna i en torr stekpanna. Rör om ofta och passa noga, för du vill att de ska ta färg, men inte brännas och det går fort! Alltså egentligen är det lite ketchupeffekt över det, att först händer inget, sen inget, sen plötsligt är fröna svarta. Men när de börjar bli lite bruna och lukta supersmarrigt då häller du saltet i pannan och sedan vattnet. Nu kommer det fräsa våldsamt. Blanda runt lite så saltet fördelar sig över fröna. Låt fräsa tills allt vatten kokat bort och fröna är helt torra. Då kommer saltet att ha kristalliserats och fastnat på dem. Låt svalna. Strö över sallad och bjud. När komplimangerna haglar låtsas du att det var skitjobbigt och avancerat att göra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar